Spela blackjack pä natet

Målet med blackjack spelet är att samla kort med totala poäng så nära 21 utan att gå över 21. Klädda kort (knektar, damer och kungar) är värda 10 poäng. Ess är värda 1 eller 11, beroende på vilket du föredrar. Andra kort representeras av sina nummer.

Om spelaren och huset får samma poäng, det är en push och ingen vinner. Ess och 10 (Blackjack) på de första två kort gör att en spelare automatisk vinner  1,5 till 1, om inte huset får blackjack.

Spela blackjack

För att vinna måste du slå dealern utan att bli tjock. Du blir tjock när dina kort totalt är värdal mer än 21 och du förlorar automatiskt. Vinnaren är den som ligger närmast till totalt 21. Du når 21 genom att lägga ihop värdena av korten.

I blackjack bordet rymmer ca 6 spelare. Antingen sex eller åtta kortlekar används och blandas samman av dealern och placeras i ett kort dispensering ruta som kallas ”Shoe”.

Innan spelaren får något kort måste man placera en satsning. Då får spelarna två kort med framsidan upp. Dealern får ett ansikte upp, samte ett ansikte  nedåt. Varje spelare i sin tur kan antingen stanna eller ta fler kort för att försöka komma närmare 21 utan att bli tjock.  När alla spelare är klara, vänder dealern upp sitt nedvända kort. Om dealern har 17 eller högre så måste dealern stanna, om dealern har 16 eller lägre dealern måste dra (ta ett nytt kort).

Om du får  totalt 21 med de första två korten (en 10 eller ett klätt kort och ett ess), vinner du automatiskt. Detta kallas ”Blackjack”. Om du har Blackjack, vinner du en och en halv gånger din insats om inte dealern också har Blackjack, då det är en push eller tie (eller en Stand-off) och du får din insats tillbaka.

De återstående spelarna med en högre summa än dealern vinner ett belopp som motsvarar deras insats. Spelare med en lägre summa än dealern förlorar sin insats. Om dealern blir tjock, så vinner alla de kvarvarande spelarna. Det finns andra spelmöjligheter nämligen Försäkring, Ge upp, Dubbla, Jämna pengar och Split.

Försäkring: sidoinsats upp till hälften av det första vadet mot dealern har en naturlig 21 – tillåts endast när dealerns uppvända kort är ett ess. Om dealern har en 10 nedåt och gör en blackjack, betalar försäkringen vid 2-1 odds.
Surrender: ge upp din hand och förlora bara halva insatsen.
Dubbla: Dubbla din första insats efter de första två kort affär, men du kan endast få ett kort till. En bra insats om spelaren är i en stark situation.
Jämna pengar: tjänat din insats omedelbart vid en 01:01 utdelningsandel när du får en naturlig blackjack och dealerns uppvända kort är ett ess.
Splitta: Dela de första två korten till två och spela dem separat – endast tillåtet när de två första korten är av samma värde. Använd varje kort som början till en separat hand och placera en andra insats som motsvarar den första.
Hard Hand: En hand utan ett Ess, eller med ett ess värderas till 1 sägs vara Hård i att det kan endast ges ett värde, till skillnad från en mjuk hand. (Du kan värdera ett Ess 1 eller 11 som passar dig).
Soft Hand: En hand som innehåller ett ess räknas som 11 kallas en mjuk hand.